Maailman suosituimmat ja suurimmat television realityformaatit - Tosi-tv:n suurimmat maailmalta

Tavallisia ihmisiä etsitään televisioon monenlaisiin ohjelmiin. Kilpailuohjelmiin kilpailemaan, studio-ohjelmiin yleisöksi ja joskus draamasarjoihin avustajiksi erilaisiin massakohtauksiin. Ehdottomasti suurimman osa ohjelmista, joihin haetaan tavallisia ihmisiä, muodostavat kuitenkin tosi-tv ohjelmat eli nk. reality-ohjelmat. Reality television on kansainvälisesti tunnettu tv:n muoto ja kokosin tähän maailman suosituimpia reality television formaatteja. Mukana on myös formaatteja, joista ei ainakaan vielä ole suomalaista versiota.

Ensimmäinen reality-ohjelma?

Ensimmäisen reality-ohjelman määrittely riippuu asetetuista kriteereistä mutta nostaisin ensimmäiseksi nykymuotoiseksi reality-ohjelmaksi Ruotsissa 1997 nähdyn Charlie Parsonin kehittämän Expedition Robinson. Jo ennen Expidition Robinsonia ja vuotta 1997 maailmalla oli nähty monia tosi-tv:tä lähellä olevia ohjelmia, joista maininnan arvoinen on erityisesti Nummer 28 vuodelta 1991 Hollannin televisiosta. Siinä joukko osallistujia suljettiin pieneen tilaan ja kamerat seurasivat siitä syntyvää draamaa. Hmmm oliko joku muukin hollantilainen tv-formaatti, joka kuulostaa ihan samalta. Kyllä Nummer 28 oli tavallaan Big Brotherin esikuva mutta siitä puuttui yksi olennainen reality televisionin elementti nimittäin pudotusäänestykset. Juuri Expidition Robinson oli se tosi-tv formaatti, joka toi ruutuun ihmiset kisaamaan seuraten heidän selviytymistään ei pelkästään tehtävistä vaan myös pudotusäänestyksistä. Nykymuotoinen reality television sai siis alkunsa Ruotsissa 1997.

Maailman suosituimmat reality-formaatit - Tosi-tv:n suuret nimet - TOP 3 realityt

Tosi-tv on laajalle levinnyttä ja maailmanlaajuisesti menestyneitä formaatteja on kymmeniä jos ei jo satoja. Itse nostaisin formaattien TOP3 klassikot, jotka tavallaan esittelivät ensimmäisenä oman tyylilajinsa. Tosi-tv formaattien TOP 3 satunnaisessa järjestyksessä on:
  • Survivor, joka on suoraan koko genren synnyttäneen Expidition Robinson ohjelmaan pohjautuva kansainvälinen reality-formaatti. Survivor tunnetaan Suomessa nimellä Selviytyjät.
  • Idols esitteli maailmalle lahjakkuuskilpailutyyppisen tosi-tv:n. American Idolin kehittäjä on Simon Fuller. Idolsin jälkeen tyylilajissa on nähty lukuisia eri variaatioita mutta Idols oli se ensimmäinen maailman valloittanut kykyjenetsintäformaatti. Ensimmäinen American Idol nähtiin vuonna 2002 Fox-kanavalla.
  • Big Brother. Hollantilasen Jon de Mol Jr. kehittämä tv-formaatti on herättänyt tunteita lähes kaikkialla maailmassa. Maailman ensimmäinen Big Brother sai ensi-iltansa 1999 Hollannissa Veronica-kanavalla.


TOP 10 Reality-formaatit

Edellä mainittujen TOP 3 tosi-tv formaattien Survivorin, Idolsin ja Big Brotherin jälkeen nostaisin TOP 10-listan sijoille 4-10 seuraavat formaatit:
  • Amazing Race. Vuodesta 2003 kisattua seikkailurealitya on nähty tauotta aina koronaepidemiaan asti ja todennäköisesti tuotanto jatkuu sen jälkeenkin. Amazing Race Suomi -versiota ei olla vielä nähty eikä todennäköisesti koskaan nähdä ohjelman massiivisten tuotantokustannusten vuoksi. Amazig Race -ohjelmaa on esitetty lähes kaikkialla maailmassa mutta lokaaleja versioita on tuotannon kompleksisuuden vuoksi tehty paljon vähemmän kuin muista menestysrealityistä. Siksi laskin Amazing Racen vasta sijalle 4 enkä kärkikolmikkoon.
  • The Biggest Looser eli Suurin pudottaja. Laihdutusformaattien suurin nimi on lokalisoitu lähes kaikkialle maailmassa sillä sen tuotanto on suhteellisen suoraviivainen.
  • The Bachelor eli Suomessa Suomen Unelmien Poikamies sekä Bachelor Suomi on deittiohjelmien suurin formaatti. The Bachelor sai ensi-iltansa 2002 ABC-kanavalla USA:ssa.
  • Strictly Come Dancing, joka Suomessa tunnetaan Tanssii Tähtien Kanssa nimellä, on joissain yhteyksissä sanottu maailman suosituimmaksi reality-formaatiksi mutta itse en nostanut sitä kärkeen sillä sen suosio perustuu suurelta osin julkkiksiin eikä pelkkään formaattiin. Sarjaa on esitetty BBC1-kanavalla vuodesta 2004 eikä ohjelman loppua ole näköpiirissä.
  • Got Talent eli kotoisammin Talent Suomi on hyvin yksinkertainen mutta suosittu kykyjenetsintäohjelma.
  • MasterChef on ympäri maailmaa lukuisia tuotantokausia kestänyt kokkauskisa, jota on nähty Suomessakin eri versioina kuten MasterChef Junior.
  • Dragons' Den eli Leijonan Luola toi realityyn yritysideat ja toisenlaiset osallistujat kuin perinteisissä realityissä.

Muita laajalle levinneitä reality television -formaatteja

  • The Voice, joka Suomessakin on syrjäyttänyt Idolsin The Voice of Finland -kilpailuna on Big Brotherin kehittäjän Jon de Mol Jr. kehittämä versio laulukilpailusta, jossa alkuvaiheen karsinnat perustuvat pelkkään ääneen eivätkä tuomarit näe kilpailijoita. Suosiostaan huolimatta en nostanut The Voicea top 10 -listalle, sillä se on pohjimmiltaan vain yksi variaatio kykyjenetsintäohjelmasta.
  • The X-Factor on myös yksi laajalle levinnyt kykyjenetsintäformaatti, joka on nähty Suomessakin
  • Project Runway on Suomessakin nähty kilpailuformaatti muotisuunnittelijoille
  • The Apprentice, joka teki Donald Trumpista USA:n presidentin ja Hjallis Harkimosta kansanedustajan Suomessa, tunnetaan Suomessa nimellä Diili.
  • ANTM eli America's Next Top Model on Suomessa nähty nimellä Suomen Supermalli Haussa
  • Temptation Island on Suomessakin tuonut julkisuuteen lukuisia pariskuntia ja heidän huomiostaan kilpaillutta sinkkua. Eikä unohtaa sovi Sami Kurosta, jonka suosion sarja on nostanut aivan uudelle tasolle.
  • The Simple Life on Fox-kanavalla alunperin esitetty reality, jossa Paris Hilton ja Nicole Richie yrittivät selvitä normaaleista yksinkertaisista perustöistä kuten hampurilaisravintolan työstä.
  • Wife Swap eli Vaimot Vaihtoon on Suomessakin kokeiltu formaatti, joka sai alkuunsa ABC-kanavalla 2004.
  • Extreme Makeover oli ABC:lla 2002 alkunsa saanut muodonmuutosohjelma, jossa osallistujan elämää ja ulkonäköä kohennettiin.
  • Extreme Makeover: Home Edition oli edellisen realityn spin off -sarja, joka kasvoi alkuperäistä suositummaksi ja siinä muutos kohdistuu kohdehenkilön kotiin.
  • Undercover Boss eli Pomo Piilossa nähtiin Suomessakin. Formaatin heikkois on kuitenkin se, että formaatin tultua tutuksi maassa, seuraavien tuotantokausien kuvaaminen käy hankalammaksi. Suomessakaan jatkokausia ei ole nähty.
  • Työpaikkarealityt: Cops, Border Control jne. Suomessa tätä formaattigenreä on hyödynnetty poikkeuksellisen monipuolisesti. Enää vain Tilintarkastajat, Palkanlaskijat, Hautausurakoitsijat ja Kirjastonhoitajat on näkemättä. Työpaikkarealityt ovat erittäin halpoja tuottaa ja se lienee syy miksi niitä ollaan nähty pienellä tv-markkinalla usein.
  • Busineksen pelastamisrealityt: Ramsay's Kitchen Nightmares, Restaurant Makeover, Bar Rescue ja Hotel Hell. Kuppilat Kuntoon on nähty Suomessakin.
  • Pawn Stars on alunperin amerikkalainen panttilainaamo-reality, jossa esineitä myyvät tai panttaavat ihmiset kertovat tarinoitaan esineistä ja samalla elämästään. Suomessa on nähty erityisesti ohjelman UK-versiota. Odotan itse innolla Sörnäisten Kurvin Helsingin Panttilainaamosta tehtävää realityä. Piritorin Panttilainaamo -nimi on sitten varattu minulle:-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haku tv-ohjelmiin -sivuston viestejä saa kommentoida kunnioittaen toisia ihmisiä. Pidätämme oikeuden poistaa asiattomat kommentit.