maanantai 29. kesäkuuta 2020

Tosi-tv -ohjelmiin hakevien UKK - FAQ haettaessa reality-ohjelmiin

Maksetaanko tosi-tv esiintyjille palkkiota?

Suomalaisten tosi-tv esiintyjien palkkiot vaihtelevat ohjelmien erilaisia voittorahoja lukuunottamatta nollasta pieniin lähinnä kuluja kattaviin muodollisiin korvauksiin. Big Brother -kilpailijat, Selviytyjien tavis-osallistujat ja MasterChef-kilpailijat eivät siis saa suuria kuukausipalkkoja kuvausten aikana. Luonnollisesti osallistujien kulut korvataan mutta muuten palkkiot ovat erittäin pieniä, jos niitä on lainkaan.

Kuka maksaa remonttiohjelmien remontit?

Kuka maksaa Huvila ja Huussi ja kaikenlaisten muiden sisustus ja remonttiohjelmien remontit? Yleisin käytätäntö ohjelmissa on se, että osallistujat maksavat remonttityöt mutta ohjelmissa esiintyvien suunnittelijoiden suunnittelutyöt ovat osa ohjelman tuotantobudjettia ja kaupallisen yhteistyön ansiosta remonttitarvikkeista ja rakennusaineista ei välttämättä makseta samaa hintaa kuin normaalisti. Jos haet mukaan sisustusohjelmaan ei ole realistista olettaa, että saat remontin ilmaiseksi. Kuvitteellinen esimerkki on, että jos normaalisti remontti olisi 20 tuhatta remonttityötä, 15 tuhatta aineita ja tarvikkeita ja 7 tuhatta suunnittelua se on tv:n remonttiohjelmassa: suunnittelu ilmainen, 20 tuhatta remonttityötä ja 10 tuhatta aineita. Näin 42 tuhannen remontin hinnaksi jää 30 tuhatta.

Ovatko reality-ohjelmien häätöäänestykset aitoja? Huijataanko puhelinäänestyksissä?

Vuosien kokemuksella uskallan sanoa, että suoraa huijausta äänestyksissä tuskin Suomessa on esiintynyt. Suurin syy ei ole tv-tuottajien korkea etiikka ja moraali vaan yksinkertaisesti se, että tv-kanavien ja tuotantoyhtiöiden etu yksinkertaisesti on pitää mukana ne, jotka ääniä saavat ja joista yleisö antaa reaktioita. Siksi äänestyksissä ei yksinkertaisesti ole järkeä huijata. Toinen syy ovat puhelinäänestysten tulot. Yksikään tv-kanava ei halua ottaa riskiä, että puhelinäänestyksen maine ja luotettavuus menee, sillä ne tuottavat rahaa heille. Yksi epämieluisa äänestystulos MTV:lle tai Neloselle on pikkuasia siihen verrattuna, että heidän maineensa puhelinäänestysten järjestäjänä romahtaisi. Ilman äänestystuloja Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmaa ei televisiossa nähtäisi. Jos katsojiin halutaan vaikuttaa, sitä saatetaan tehdä (en väitä, että näin tehtäisiin mutta tämä olisi mahdollista) siinä miten kilpailijat ennen äänestystä esitetään koosteissa ja siinä minkä hetken äänestystuloksia esitellään ohjelmien alussa. Totuus on se, että erilaisten kilpailuäänestysten äänimääristä valtaosa tulee aivan äänestysten lopussa. Esimerkiksi sillä mitä Big Brotherin tai Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman alussa sanotaan kuluvan viikon äänestystilanteesta voidaan vaikuttaa mielikuviin. Totuus on aina se, että mitä vain voi tapahtua ohjelman äänestyksen viimeisen vartin aikana, sillä silloin annetaan leijonanosa kaikista äänistä. Jos siis 90 minuutin ohjelman 20 min kohdalla esitetään, että Kilpailija X on tippumassa, se perustuu erittäin pieneen osaan lopullisista äänimääristä.

Tarkastetaanko tosi-tv osallistujien rikosrekisterit?

Kyllä ja ei. Suomessa rikosrekisteriotetta ei ole laillisesti helppoa hankkia toisesta henkilöstä. Yleensä tosi-tv osallistujien tulee kertoa sopimuksessa kaikista saamistaan tuomioista ja vireillä olevista rikos asioista. Tuottaja voi kysyä yksitelle tuomioistuimista kopioita tuomioiden päätöslauselmista, jotka ovat julkisia, mutta koottua rikosrekisteriotetta ei ulkopuolinen voi tilata. Tämä vaatisi Supon tekemää turvallisuusselvitystä, jota ei tv-ohjelman takia ole mahdollista saada sillä se ei ole riittävä syy.

Miksi ohjelmissa tehdään välillä outoja tehtäviä oudoilla esineillä?

Tosi-tv ja muukin televisio on kaupallisen tuotesijoittelun aluetta. Jos ohjelmalla on hyvin maksava sponsori, joka haluaa mainostaa tuotetta X, niin sitten tuote X käsikirjoitetaan ohjelmaan. Joskus tuotesijoittelu osuun paremmin ohjelman sisältöön ja joskus taas ei.  

Onko tosi-tv oikotie julkisuuteen ja tähteyteen?

Tosi-tv ei ole oikotie mutta antaahan se mahdollisuuksia. Mitään takeita julkisuuden jatkumisesta ei ole mutta Antti Tuisku (Idols) ja Paula Vesala (Popstars) ovat eläviä todisteita siitä, että tosi-tv:n jälkeen voi rakentaa kestävän ja täysin uskottavan uran viihdemaailman huipulla.

Kuinka kauan ennen esittämistä tv-ohjelmat kuvataan?

Tosi-tv -ohjelmat kuten monet muutkin tv-ohjelmat saatetaan kuvata suoria lähetyksiä lukuunottamatta kuukausia ennen esittämistä. Varsin normaalia on, että alkuvuodesta kuvataan syksyllä esitettävät ohjelmat niin, että ne ehditään editoimaan valmiiksi ennen kesälomia ja esitykset alkavat elokuussa. Kevättalven ohjelmat taas usein kuvataan jo edellisenä kesänä ja editoidaan valmiiksi syksyn aikana. Aika kuvauksista esittämiseen voi vaihdella mutta se on kuukausia ja joskus jopa yli vuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haku tv-ohjelmiin -sivuston viestejä saa kommentoida kunnioittaen toisia ihmisiä. Pidätämme oikeuden poistaa asiattomat kommentit.