perjantai 10. heinäkuuta 2020

Big Brother 2019 -kilpailija Eevis syyttää Big Brother -tuotantoa lukuisista ongelmista

Tänään Iltalehdessä on uutinen vuoden 2019 Big Brother -kilpailija Eeviksestä, joka syyttää Suomen Big Brother -tuotantoa lukuisista ongelmista. En tunne Eeviksen tapausta, joten en ota siihen mitään kantaa mutta tapauksesta tulee mieleeni muutamia yleisiä ohjeita TV-tuotantoihin hakeville ja niitä haluan käsitellä alla.

Tosi TV-osallistumista kannattaa harkita vakavasti, jos oman voinnin kanssa ongelmia

Tosi-TV ja julkisuus ei missään olosuhteissa luo parasta mahdollista ympäristöä, jos ihminen kärsii mistään mielenterveyden ongelmista tai on toipumassa sellaisista. Vaikka osallistuja toimisi ohjelmassa miten, hän tulee saamaan tosi-tv osallistumisesta jossain määrin negatiivista ja usein täysin asiatonta palautetta. Kaikki tietämäni tuotantoyhtiöt kertovat tästä kyllä osallistujille ennen ohjelmaan osallistumista, mutta tätä puolta voitaisiin toki korostaa enemmänkin. Usein ongelma on nimenomaan ohjelman jälkeisessä ajassa. Ohjelman teon ajan tuotantoyhtiöillä on suuri halu ja insentiivi huolehtia kilpailijoistaan sillä hehän ovat ohjelman tähtiä. Ohjelman teon jälkeen he ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän yksin. Jossain määrin jälkitukea ja valmistautimista ohjelman esittämisajankohtana tulevaan julkisuuteen toki annetaan mutta tämä apu ei varmasti ole riittävää, jos ihmisen peruspsyyke on hauraalla pohjalla. Ohjelmien osallistujille tarkoitettu jälkituki on mitoitettu riittämään ihmisille, joilla perusasiat ovat kunnossa. Kuten kritiikkiä esittänyt Eeviskin myöntää, hänelle tarjottiin tuotannon puolesta psykologin apua mutta hän ei kokenut sitä itselleen hyödylliseksi.

"Minusta ohjelmassa annettu kuva ei vastaa todellisuutta"

Tämän väitteen ovat esittäneet lukuisat tosi-tv esiintyjät ja siinä on paljon totta. Älä hae reality televisioon, jos haluat, että sinusta välitetään koko kansalle vain positiivisia asioita. Kun haet ja menet kameroiden eteen, sinun pitää olla sinut sen asian kanssa, että kameroiden edessä sanomistasi asioista lopulliseen esitysversioon päätyy vain murto-osa. Tunnin ohjelmaan, jonka nettokesto kaupallisella kanavalla mainosten jälkeen on alle 50 min, kuvataan materiaalia ohjelmasta riippuen 1-muutama kuvauspäivä. On kiistämätön fakta, että leikkauspöydällä esitysversioon tulevat päätymään ne kohdat, joissa on eniten draaman aineksia. Jossain määrin asiat aina kärjistyvät. Mitä reality-osallistuja sitten voi tehdä asian eteen? Parasta on olla vain oma itsensä. Mitä aidommin ja johdonmukaisemmin käyttäytyy, sitä todennäköisempää on, että ohjelmasta välittyvä kuva vastaa oikeaa "ehkä vain hieman kärjistäen". 

"Ohjelmaan osallistujia vaaditaan allekirjoittamaan kohtuuttomia sopimuksia"

Kaikkin tv-ohjelmiin osallitujilta vaaditaan nykyaikana sopimus, jossa on kiellettyä kertoa ohjelman tuotannosta ja rajoitetaan osallistujien sosiaalisen median käyttöä ja vaaditaan vaitioloa. Näiden rajoitusten tarkoitus ei ole rajoittaa osallistujien sananvapautta muuta kuin sen verran, että ohjelman salaisuudet eivät vuoda osallistujien instagrameista julkisuuteen ennen ohjelman esitystä. Jos Haluatko Miljonääriksi -kilpailijan sometilit olisivat täynnä kuvia palkintorahoista jo silloin, kun ohjelma esitetään, tai Ensitreffit Alttarilla -parin somessa kuvia pienokaisesta vauvasta, katoaisi ohjelman esittämisestä koko jännitys. Jos aiot osallistoa tv-ohjelmaan, sinun on jossain määrin hyväksyttävä se, että sinun elämäsi on osa ohjelman juonta, ja kukaan ei halua kuulla spoilereita katsomastaan suosikkisarjasta. Se mikä säännöllisesti yllättää tv-ohjelmiin osallistujat, on se, että ohjelmat kuvataan usein pitkiä aikoja ennen esitysajankohtaa. Tämä saattaa johta tilanteisiin, jossa vaitioloa vaaditaan useita kuukausia, joskus jopa yli vuoden ajan.

1 kommentti:

  1. Jostain syystä Eeviksen blogiin ei nyt pääse, mutta sieltä sai paljon paremman kuvan Eeviksen kokemuksista kuin Iltalehdestä. Minua ne kokemukset järkyttivät. Blogi avaa sitä, miten pahasti tuotanto on Eevistä kohdellut, vaikkei hän pystykään tarkasti kertomaan. Kuulemma asioiden paljastamisesta voi joutua maksamaan kuusinumeroisia summia. Ainakin minulle välittyi hyvin vahvasti se kuva, että se kohtelu oli sellaista, joka voisi murtaa kenet tahansa, eikä vain ihmisiä, jotka olisivat ennestään heikkoja, kuten tästä sinun blogauksestasi voisi olettaa.

    Etukäteen sitä ei voi tietää, miten juuri omalla kohdalla käy. Toisia tuotanto kohtelee paremmin kuin toisia. Jos tuollaiseen ohjelmaan päätyy, niin kannattaa varautua katteettomiin lupauksiin, ja siihen että joutuu pitämään salassa asioita, joita tuotanto on vääristellyt, vaikka itse kuinka kärsisi vääristelyn seurauksista vielä BB:n jälkeen. Myöskään siihen ei pidä luottaa, että jos talossa tulee paha paikka ja haluaa luovuttaa tai päästä päiväkirjahuoneeseen, että tuotanto tuosta vain avaisi ovet. Varaudu siihen, että tuskaasi kasvatetaan äärimmilleen.

    VastaaPoista

Haku tv-ohjelmiin -sivuston viestejä saa kommentoida kunnioittaen toisia ihmisiä. Pidätämme oikeuden poistaa asiattomat kommentit.